شهرستان آذرشهر

شهرستان آذرشهر

سابقه تاریخی

شهرستان آذرشهر یکی از قدیمی ترین و معروفترین بخش های شهرستان تبریز بوده که قبلاً به نام دهخوارقان معروف و نامیده می شد بطوری که در سال ۱۳۰۶ شهرداری شهر آذرشهر مرکز شهرستان تشکیل و شروع به کار نموده است. آذرشهر در سال ۱۳۷۶ رسماً به شهرستان تبدیل شد.

موقعیت جغرافیایی

شهرستان آذرشهر با وسعت ۸۴۰ کیلومتر مربع (۱٫۸ درصد مساحت استان) در ۳۰ کیلومتری تبریز واقع شده است و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۳۴۰ متر می باشد. این شهرستان از سمت شمال و شرق با شهرستان اسکو، از سمت غرب با دریاچه ارومیه و از سمت جنوب با شهرستان عجب‌شیر هم‌مرز است.

اقلیم و آب و هوا

شهرستان آذرشهر در دامنه شمال غربی کوه های بلندی از سلسله کوه های سهند غربی و جلگه و سواحل دریاچه ارومیه قرار گرفته است، قسمت شرق و جنوب شرقی آن کوهستانی و در مغرب آن ساحل پست دریاچه ارومیه قرار گرفته است، بلندترین کوه آن قاف داغی و در اصطلاح محلی به نام قبله داغی مشهور بوده و دشت حاصلخیز آذرشهر و روستاهای اطراف آن در آبرفت رودخانه و مخروط افکنه کوهها قرار گرفته اند و کوه قبله داغی و کوه جهنم در ینگجه و چپقلو و قالاداغی در جزیره اسلامی و کوههای قدمگاه و پیرچوپان از کوه های معروف شهرستان می باشد. شهرستان آذرشهر از نظر چگونگی آب و هوا یک تفاوت کلی با سایر بخش های مناطق کوهستانی آذربایجان داشته و از یک تمایز مخصوصی برخوردار است، موقعیت قرار گرفتن آن از نظر جغرافیایی در آب و هوای آن اثر بخصوصی دارد دوری و نزدیکی به دریاچه ارومیه، واقع شدن در دامنه کوهستان ها، ارتفاع و موقعیت موجود در تعیین آب و هوا موثر می باشد.

نقاط تاریخی و دیدنی

چشمه چهارسو (واقع در محله ستوباد)، گورستان پیرحیران، مسجد چهارسو ستوباد، مسجد رومیان، مسجد محراب (واقع در محله محراب)، آثار بادامیار (واقع در روستای بادامیار یا قدمگاه در ۱۲ کیلومتری جنوب شرقی آذرشهر)، آثار تورامین (واقع در روستای متروک تورامین در چهل کیلومتری تبریز)، اولیای قاضی جهان (واقع در روستای قاضی جهان از توابع گوگان در چهار کیلومتری شمال غربی آذرشهر)، قبر پیر جابر ممقان، تپه باستانی شیرامین (واقع در روستای شیرامین در هفده کیلومتری جنوب غربی آذرشهر)، تپه پیر قطران یا آتشکده، تپه مصلی( واقع در ساحل شمالی رودخانه دهخوارقان، قبرهای تاریخی و بزرگ روستای ینگجه از توابع آذرشهر

azarshahr map