hashtrood

سابقه تاریخی
شهرستان هشترود در سال ۱۳۲۱ دهکده‌ای بود در دامنه آفتابگیر رودخانه سراسکندرود که در سال ۱۳۳۷ به فرمانداری مبدل می‌شود. نام هشترود به دلیل جریان هشت رودخانه قرانقو، آیدوغموش، آجی‌چای، قلعه‌چای، قوری‌چای، لیلان‌چای، اجیرلو و قره‌قیه می‌باشد که از این شهرستان می‌گذشتند.

موقعیت جغرافیایی
شهرستان هشترود با وسعت ۱۹۹۰ کیلومتر مربع (۴٫۴ درصد مساحت استان) در ۱۲۰ کیلومتری تبریز واقع شده و از سمت شمال با شهرستان بستان‌آباد، از سمت شرق با شهرستان میانه، از سمت غرب با شهرستان مراغه و از سمت جنوب با شهرستان چاراویماق هم‌مرز است.

تقسیمات کشوری
طبق آخرین تقسیمات کشوری شهرستان هشترود دارای دو بخش به نام‌های مرکزی (شامل دهستان‌های علی‌آباد، کوهسار، قرانقو، سلوک و چاراویماق شمال شرقی) و نظرکهریزی (شامل دهستان‌های آلمالو و نظرکهریزی)، دو نقطه شهری به نام‌های هشترود و نظرکهریزی و ۲۳۳ آبادی می‌باشد.

جمعیت
براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰، جمعیت شهرستان هشترود در حدود ۶۰۸۲۲ نفر (۱٫۶ درصد جمعیت استان) و جمعیت مرکز این شهرستان ۱۹۹۰۳ نفر برآورد شده است. جمعیت شهری این شهرستان ۲۱۱۶۹ نفر و جمعیت روستایی آن ۳۹۶۵۳ نفر و تعداد خانوار آن ۱۶۲۶۵ خانوار است.

اقلیم و آب و هوا
ارتفاع عمومی زمین در این شهرستان از ۱۳۰۰ متر تا ۳۲۰۰ متر متغیر است. قسمت اعظم اراضی منطقه را زمین‌هایی تشکیل می‌دهند که ارتفاع عمومی آنها از ۱۵۰۰ متر الی ۲۰۰۰ متر می‌باشد.

وضعیت اقتصادی
با توجه به وجود ۱۰ معدن فعال و استخراج سنگ گچ، کنگلومرا، مرمر و سنگ نمک، در بخش معدن نیاز جدی این شهرستان، سرمایه‌گذاری در واحدهای فراوری این مواد می باشد. به لحاظ وجود منابع آبی متعدد، این شهرستان یکی از مناطق مستعد پرورش ماهی در استان می‌باشد و با انجام سرمایه‌گذاری در طرح‌های آب و خاک و توسعه شبکه‌های آبرسانی می‌توان قسمت اعظمی از اراضی دیم شرق منطقه را به آبی تبدیل نمود و بر رونق فعالیت‌های کشاورزی به خصوص توسعه باغات شهرستان افزود.

نقاط تاریخی و دیدنی
قلعه باستانی ضحاک یا فاناسپا (در ۱۴ کیلو متری جنوب شرقی هشترود)، چشمه پیرسقا (در ۴۰ کیلومتری بخش قره‌آغاج)، بقعه منسوب به شیخ بایزید بسطامی (در ۱۰ کیلومتری غرب شهرستان هشترود)، مسجد جامع هشترود.